Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyák

2011.12.23

A kutyák képesek tanulni, alkalmazkodni a környezetükhöz. A kutya falkában élő állat, és mint ilyen, könnyen megérti a környezetében az emberek (és állatok) közötti társadalmi kapcsolatot. Az emberrel együtt töltött évezredek alatt a kutya és az ember megtanult együtt dolgozni. Az együttélés során megfigyeli a gazdáját, és szinte olvas a gondolataiban, apró viselkedési jelekből igen pontosan meg tudja becsülni a Gazda terveit, illetve, ha megoldhatatlannak tűnő feladattal szembesül, - ellentétben a farkassal - képes gazdája segítségét kérni. A kutya tanulási képességeinek a megítélése eléggé ellentmondásos, a XIX. század közepéig az a szemlélet élt, hogy a kutya „lelketlen oktalan állat” az azonban elmondható, hogy az adott feladatra tenyésztett munkakutyák a feladatot, amelyre tenyésztették őket könnyen megtanulják, de időnként barokkos túlzások is napvilágot látnak, mely szerint a kutyák megtaníthatóak emberi nyelven beszélni, vagy olvasni.. Arra, hogy a kutyák képesek olvasni, több demonstráció is található különböző megosztó oldalakon. Alaposabb vizsgálatok azonban kimutatják, hogy nem olvasásról, hanem képfelismerésről van szó.

kutya_01.jpg

  A kutya - őseihez hasonlóan - futó állat, természetes tehát, hogy általában rendkívül mozgékony élőlény. Nagy sebességet és erőt képes kifejteni. Mozgékonyságát elősegíti, hogy gerincoszlopa igen hajlékony, ezért gyorsabb futásnál teste mintegy a hátulsó végtagok meghosszabbításaként szabadon mozoghat. A kutyafajták formája mindig a funkció érdekében alakult, azaz a forma szolgálja a funkciót. A föld alatt, esetleg a vízben vagy föld felett végzendő munka más-más alkati kívánalmakkal jár.

 

 

 

1297355739_165572411_1-berni-pasztor-kis-kutyak-eladok-vac.jpgEz fajta meglehetősen gyorsan tanul. Elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle, s általában készségesen engedelmeskedik. Nagyon érzékeny gazdája hanghordozására. A legjobb eredmények akkor érhetők el vele, ha nyugodtan, szeretettel és következetesen bánnak vele. A berni pásztorkutyákat általában társként, s nagy becsben tartják. Mégis érdemes lehet megpróbálkozni vele valamilyen kutyás sporttal. Az engedelmességi próbákon például egész szép eredményeket érhet el, főként,ha megfelelő felügyelet mellett dolgoztatják.

 

 

 

phalene_kutya_kutyafajta.jpgA kutya szeme alapjában véve nagyon hasonlít az emberéhez. Természetesen van közöttük több különbség, ezért az ember és kutya látása és látótávolsága sem egyforma. A szem két fő részét a szemlencse választja el egymástól. Mikor a kutya növekszik a szemlencséje is nő, ehhez a növekedéshez szükséges anyagokat a szemlencsetok élő sejtrétege biztosítja. A kutya szemének három rétege kívülről befelé az ínhártya (sclera), a középső réteg (uvea), és az ideg- vagy recehártya (retina). Az ínhártya elöl a szaruhártyába megy át. Sötétben a kutya jobban lát az embernél, egyrészt mert retinájának ingerfelfogó sejtjei között túlsúlyban vannak a fényérzékeny pálcikatestek, másrészt a pálcikák rétege alatt található tapetum lucidum miatt, mert az visszaveri a pálcikákra az összegyűjtött fénysugarakat. A vadon élő kutyák nagy hasznát veszik, mivel sötétben vadásznak. A mozgásra már igen messziről felfigyelnek. Az álló, mozdulatlan tárgyakat viszont nem érzékelik jól. A kutyák látótere kétféle lehet. A rövid fejű fajtáknál a szem előrenéz (például: bulldog), és nagyobb az átfedés a két szem látótere között. A hosszú fejű fajtáknál (pédául: drótszőrű foxterrier,agár) a szem kissé oldalra néz, látóterük között csak kicsi az átfedés.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.